Menü

Hírek, akciók, aktualitások

Vetőmagok kínálatunk

Vissza
Vetőmagok kínálatunk

Elkezdtük a vetőmagok árusítását. Zöldség és virágmagok széles választékát kínáljuk.

 

A türelem zöldséget terem!

 

A piacon a zöldségek között sétálva biztosan sokan elgondolkozunk azon, hogy milyen jó is lenne saját termesztésű ételeket fogyasztani.  Ha van egy kis konyhakertje és lelkesedése, akkor mindenképp érdemes belevágni, hiszen a magunk által termelt zöldség a legfinomabb. Akinek nincs a magvetésben és palántázásban tapasztalata, az se keseredjen el, mert könnyedén megtanulhatja a szükséges fortélyokat.

 A legfontosabb a jó minőségű vetőmag és  a jól megválasztott ültető közeg. A túlzottan savanyú vagy erősen tőzeges, lúgos talajok kedvezőtlenül hatnak a csíranövényre, ezért az üzletekben kapható általános virágföldek többségükben alkalmatlanok palántanevelésre. Kis mennyiségű palánta megnevelésére a perlites palántaföldek, vagy a ,,B” kategóriás virágföldek 10-15 % homokkal kiegészítve használhatók. Vetőmag vásárláskor győződjünk meg a mag szavatossági idejéről, lejártáról. A lejárt szavatossági idejű magvak rosszul csíráznak. A szavatossági időt a tasak zárásán szokták feltüntetni. Üzletünkben kapható magvetéshez használható palántaföldkeverék és perlit is!

Ha megvan a megfelelő közeg és a magok is rendelkezésre állnak, akkor kezdődhet az ültetés. 

Vannak fajták melyek palántázása már február végén is megkezdhető.  Az egyes zöldségeknél fontos a különböző időzítés.Február végén paprikával és padlizsánnal érdemes kezdeni. Figyelni kell arra, hogy melegigényesek, szeretik a 25 fok környéki hőmérsékletet. A többivel viszont érdemes várni. A paradicsom palántázása március közepén kezdhető el de a tökfélékét és káposztafélékét elég március végére időzíteni.

A magokat egyenletesen helyezzük el a közeg felületén, majd finoman takarjuk  be őket talajjal. A legjobb, ha egy kézi permetezővel nedvesítjük át a magvetést.A melegigényes magok  esetében a csírázás elősegítő azzal ha egy fóliával vagy egy üveglappal letakarjuk a magvetés tetejét. Melegigényes magok: padlizsán, paprika, paradicsom, tökfélék).

A magok csírázása után a vetést tegyük világos helyre és amennyiben lehetséges csökkentsük a hőmérsékletet, hogy megelőzzük a palánták megnyúlását. A magoncokat, amint elérték a 2-3 lombleveles állapotot érdemes tűzdelni. Ilyenkor egyesével/kettesével új cserépbe vagy pohárkába ültetjük át őket, hogy elegendő helyük legyen a fejlődésre.

Az idő felmelegedésével a növények a vetőmagon szereplő piktogramm alapján kiültethetők.

Jó kertészkedést kívánunk!