Szőlő – Vitis vinifera

Szőlővel a világ számos pontján találkozhatunk, jól alkalmazkodik a viszonylag eltérő környezeti feltételekhez is. A természeti adottságok azonban jelentős mértékben befolyásolják a termés minőségét, amely a fajtajelleg mellett egyúttal a borok fontos értékmérője is. Az állandó adottságokban (talaj, kitettség) jelentős szerepe van az adott év időjárásának is, az alakítja az évjárathatást.  A szőlő igényes a hőmérséklettel szemben, az életfolyamataink megindulásához szükséges biológiai nulla fok 10 C közt alakul. A téli hidegeket az egyes fajták és fajtacsoportok másként tűrik. A legtöbb fajta a nyugalmi időszakban -15 C hőmérsékletet még károsodás nélkül elvisel, némely fajták ennél nagyobb hidegben sem szenvednek kárt. A szőlővel kapcsolatban gyakran hallott szárazságtűrés a gyakorlatban nem igaz. A termés minősége és a vízellátottság között szoros kapcsolat van.  Nagyon száraz nyarakon a szőlő szenved, és ez megmutatkozik a termés minőségén is. Nedves, csapadékos nyarakon a gombás betegségek megjelenése fokozottabb, az érés idején lehulló sok csapadék akadályozza a beérést és fokozottabb lesz a rothadás veszélye.  A megfelelő termésmennyiséghez a szőlő sok fényt igényel, árnyékban nem jó a rügydifferenciálódás, gyengébb termés várható. Talajjal szemben kevésbé igényes, a talaj azonban komoly hatással van a termés minőségére és mennyiségére. A mélyebb termőrétegű talajok kedvezőbbek, mert a gyökerek mélyebbre hatolnak, és nagyobb területről tudnak nedvességet felvenni.  A megfelelő terméshez komoly tápanyagellátottság is szükséges, gyengébb talajokon mindenképpen pótolni kell. 

Borszőlők:

Generosa, Cserszegi Fűszeres, Olaszrizling, Cabernet Franc, Kékfrankos, Ottelo, Bianca, Chardonnay,

Csemege szőlők:

Afúz Ali, Cardinal, Csabagyöngye, Favorit, Irsai Olivér, Itália, Néró, Palatina, Pannónia Kincse, Pölöskei muskotály, Saszla, Szőlőskertek királynője

Ár: 550,-Ft/db


Vissza